Od kamiona to torbe je dolga, ovinkasta in prašna pot. Zahteva koncentracijo, vseh vrst prilagoditve in nekaj improvizacije. Predvsem pa žilavo voljo do prihoda na cilj in vztrajanje na tisti strani ceste, za katero verjameš, da je prava.

Oblikovanje izdelka pričnemo z združevanjem smeti, ki jih že imamo na zalogi in z iskanjem novih rešitev kombiniranja gospodinjskih in industrijskih odpadkov. Pri tem se poslužujemo rokodelskih in sodobnih tehnik in spopadamo z vsem orodjem, ki nam pride pod roke. Z namenom najboljšega končnega rezultata poskusne prototipe uporabljamo same – do bridkega konca, ko so nam že v sramoto ali za slabo reklamo.

Smeti so komplicirana reč. Tistih, ki se nam zdijo ničvredne, je vedno preveč. Takšne, ki jih ugledamo v luči potencialnega novega materiala ali izdelka, pa je pogosto težko najti v večji količini. Za to je potrebno veliko organizacije, iskanja, javnih pozivov k zbiranju smeti, prevažanja, sortiranja, čiščenja, kopičenja v našem zakladišču in navsezadnje predelovanja v tisto pravo, iz česar nastane Smetumet izdelek.

Kolekcijo torb in drugih reči izdelujemo iz cerade, ki je nekoč prekrivala kamion, iz odrezanega kosa, ki je bil za kamion premajhen, iz ponesrečeno potiskane serije ali iz plahte, ki je oglaševala minuli dogodek. Trpežne naramnice so iz varnostnih pasov avtomobilov, ki so končali na deponiji ali iz pasov za hlače, ki so jih lastniki odpisali. Obrobe so iz promocijskih konferenčnih trakov, ki nam jih nosijo novinarji in drugi udeleženci dogodkov, torbe se zapenjajo s starimi hozentregerji, ki jih dobivamo iz omar dedkov in atov. Zadrge so iz starih babičinih šiviljskih zalog ali kosi industrijskih odpadkov,…

Užitek je poskusno igranje z obliko, materialom in tehniko. Največji gušt je najdba prave kombinacije, primerne velikosti, široke uporabnosti, trdožive vzdržljivosti in avtorskega pečata. Prava meditacija pa je izdelava serije po začrtanem modelu, pri čemer je fokus na optimalnem izkoristku materiala in unikatnih kombinacijah barv in oblik, ob katerih tisti dan resoniramo. Dokončnih krojev in načrtov pa ni, ker s časom vedno znova pridemo do še boljše in nadgrajene različice.

Na tem kolovratenju nismo same. Pomagajo nam donatorji smeti, uporabniki s povratnimi informacijami in naši bližnji. Pri proizvodnji vključujemo pridne roke lokalnih obrtnikov in občasnih pomočnikov ter invalidsko podjetje. Smo neprofitna organizacija, zato se celoten dobiček od izdelkov steka v neodvisne projekte društva Smetumet, katerih glavni cilj je ozaveščanje na področju ekologije in kulture ter javno dobro.

Ta kamion je poln unikatnih izdelkov s praznim sedežem za sopotnika. Izberi sebi najljubšega in prisedi.

mmaja

23.6.2015