Cigaretni ogorki so najpogostejši odpadek v naravi. Na morskih obalah, tako v Sloveniji kot tudi globalno, so med glavnimi onesnaževalci morja z mikroplastiko in toksini. Ocenjeno je, da na svetovni ravni letno zavržemo okoli 4,5 bilijonov cigaretnih ogorkov. Glavna sestavina cigaretnih ogorkov je plastika, natančneje celulozni acetat. Poleg tega je v ogorkih še nikotin, težke kovine in več kot 7000 kemikalij, od katerih jih je vsaj 250 dokazano škodljivih za zdravje ljudi. Ogorki v morju razpadejo v mikroplastiko in dokazano škodujejo morskemu ekosistemu. Na evropski, državni in lokalni ravni ni progresivnih zakonov in strategij glede cigaretnih ogorkov, ki bi narekovali hitrost in načine za konkretno zmanjšanje tega odpadka v morjih.

V kulturno ekološkem društvu Smetumet se ukvarjamo z odpadki, trajnostjo, oblikovanjem in krožno ekonomijo. Izvajamo ozaveščevalne in aktivistične projekte, delavnice, razstave in druge aktivnosti, ki  pripomorejo k trajnostnemu svetu brez odpadkov.

V projektu 5 bilijonov čikov; ustavimo onesnaževanje morja s cigaretnimi ogorki bomo izvedli aktivnosti, ki se problematike lotevajo celostno, iz več zornih kotov in zaobjamejo nivo državljanov, občin in nacionalne zakonodaje. Zakonodajni del našega projekta  se nanaša na oblikovanje zakonodajnega predloga, ki tobačne izdelke doda k skupini izdelkov, za katere velja obveznost razširjene odgovornosti proizvajalca. To pomeni, da je proizvajalec prisiljen prevzeti finančno odgovornost za škodljive posledice, ki nastanejo po uporabi izdelka. V primeru tobačnih podjetij gre za veliko količino ogorkov, ki so odvrženi v naravo in tako vplivajo na biodiverziteteto, ob razgradnji pa izločajo škodljive snovi. Trenutno omenjena obveznost velja za: odpadne baterije, elektronsko in električno opremo, embalažo, motorna vozila, gume, fitofarmacevtska sredstva, nagrobne sveče in zdravila. Na ravni občin se bomo lotili priprave strategije za morsko obalo brez cigaret za slovenske obalne občine. Na ravni ozaveščanja posameznikov se  bomo povezali s kreativci, pripravili razstavi in pripovedovalska dogodka in delavnice v Piranu in v Ljubljani .Vse to na temo problematike plastičnih odpadkov v morju, s posebnim poudarkom na cigaretnih ogorkih. Pri izvedbi projekta bomo sodelovali z domačimi strokovnjaki iz področja zakonodaje, komuniciranja in antropologije. Projekt bomo komunicirali preko družbenih omrežij in širše.  Poskrbeli, da bodo o njem seznanjeni odločevalci tako na občinski kot državni ravni.

Naš končni cilj je sistemsko vplivanje na zmanjšanje ogorkov na slovenski obali in v morju.

Projekt 5 bilijonov čikov; ustavimo onesnaževanje morja s cigaretnimi ogorki traja eno leto, vse do konca marca 2024, vrednost projekta je 49.867,29 evrov. Kontaktna oseba pri projektu je Alenka Kreč Bricelj (alenka@smetumet.com).

 

NABIRAMO MATERIALE IN OBLIKUJEMO KONCEPTE

To poletje so naši prijatelji in sodelavci dobili posebno nalogo. Na obalah od Fiese do Grčije so zbirali plastične smeti in šteli cigaretne ogorke, ki so ležali okoli brisač in ležalnikov. Soustvarjalci razstave, Sangara Perhaj, Gala Alica Ostan Ožbolt, Katja in Nataša Skušek, Arjan Pregl, Matej Kocjan in kolektiv Anselma, so že dobili materiale, zdaj skupaj brusimo koncepte. Lahko povemo, da bodo na razstavi predstavljeni osebni dogodki in odločitve, razumevanje javnega in zasebnega prostora, pa čiki bodo seveda vsepovsod. Poseben del razstave bo tako imenovana infoplastika, to so postavitve, ki bodo prikazovale podatke in statistiko povezano s čiki. Jeseni bo otvoritev prve razstave v Pomorskem muzeju, zgodaj spomladi pa jo ponovimo še v Etnografskem muzeju.

Pravni del ekipe se ukvarja s pisanjem predlogov za zmanjšanje in regulacijo cigaretnih ogorkov odvrženih v naravo, dobili se bomo tudi s predstavniki obalnih občin, saj želimo, da se posamezne obale brez cigaret vzpostavijo že v letu 2024.

 

Vabljeni na otvoritev razstave “5 bilijonov čikov”

Cigaretni ogorki so najpogostejši morski odpadek. Vsako leto jih kar 5 bilijonov konča v naravi. Čiki so plastika.

Razstavili bomo morsko plastiko, prikazali bomo koliko sploh je 5 bilijonov, kako so vrane vključene v pobiranje smeti in kakšne so rešitve za obale brez čikov in ostalih plastičnih smeti. Nad problemom se je zamislilo tudi 7 kreativk in kreativcev (Arjan Pregl, Sangara Perhaj, Matej Kocjan – Koco, Tanja Pađan – Kiss the Future, Gala Alica Ostan Ožbolt, Sara Skenderija, Nataša in Katja Skušek). Nastala so umetniška dela, intervencije in oblikovalski izdelki, ki predstavljajo morske smeti kot sredstvo za ustvarjanje in refleksijo naše zasmetene realnosti.

Na otvoritvenem večeru bodo skupaj z Ano Duša svoje zgodbe o morju, čikih in smeteh delili krasni in zabavni pripovedovalci Slobodan Simič – Sime, Živa Caf, Indija Stropnik, Brina Knez, Alenka Kreč Bricelj in Maja Rijavec.
Pridite v Monfort, se veselimo srečanja!

Se vidimo na otvoritvi, 25. oktobra, ob 19. uri.

Lokacija: Razstavišče Monfort, Pomorski muzej Sergej Mašera, Obala 8, Portorož.

Razstava bo odprta do 3. decembra 2023.

Deli FB dogodek

 

 

 

 

 

 

 

»Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021«.