V letu 2012 smo prilagajali ljudem s posebnimi potrebami (skupaj z njimi) prizorišča EPK, kulturne vsebine in ožjo okolico. V skladu s Smetumet filozofijo je to izvirna oprema (klančine, oznake na vratih in stopnicah, smerokaze,…) iz odpadnih in naravnih materialov, osveščevalna in igriva poživitev javnih površin ter uporabna in estetska dopolnitev mestne celostne podobe z okoljevarstvenim in socialnim sporočilom.

S kreativnimi delavnicami, »gverilskimi« akcijami in drugimi javnimi intervencijami, zbiranjem smeti in javnimi natečaji za slogane počasi (in temeljito), smo ponekod začasno, drugod trajneje, povsod pa kar se da trajnostno spremenili podobo in mentaliteto mesta.

Z vključenimi prostovoljci, izobraževalnimi in vzgojnimi institucijami, domovi za upokojence, invalidskimi zvezami, društvi, zavodi in podjetji ter lokalnimi restavracijami, podjetji, ustanovami, organizacijami,… smo skušali soustvariti okolje, ki je bolj dostopno in prijazno vsem uporabnikom mesta – ne le po tehnični plati, temveč predvsem tudi na nivoju empatije, medsebojne pomoči, ustvarjalnega sobivanja in sproščenega vzdušja.

S celotnim projektom na tematiko dostopnosti smo posegli tudi v smislu ozaveščanja, razbijanja stereotipov in tabujev, zmanjševanja predsodkov ter sprožanja javne debate. Projekt je bil del programa Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, sklop Priložnost za vse – več v epk videu in euronews videu.

img_4831 wc-table prostorska-oprema-nalepke bergle-rocaji

img_3553 img_3377 img_3727

5.8.2015