Kolektiv. Več pogledov na življenje, en odnos do smeti. Glamurozen.

 

Maja Rijavec Vse se je začelo s polomljeno zeleno marelo, iz katere sem naredila vrečko. Navdih najdem v marsikaterem materialu. Če bi morala izbrat najljubšega, bi se odločila za naplavljene  deščice iz plaž. Čisti presežek, pobiranje teh smeti po plažah. Še dišeče po soli in borovcih jih odnesem v dedkovo delavnico in počasi, počasi jih spreminjam v…

 

img_5218edit

Alenka Kreč Bricelj Ko sem bila stara 9 let, sem v svoji sobi imela luči iz starih piksen. Ni bilo kul. Zdaj sama delam stvari iz smeti. Hobiji: družbeni aktivizem, kava, zamujanje.

 

Oh, te prelepe smeti! Vsaka, še tako nam ljuba stvar, enkrat postane smet. Bridkost smetišča, breme za naravo, nepravičnost do prihajajočih rodov. Zavedati se smeti, še preden te nastanejo, razmisliti o možnostih, da jih preprečimo, o njihovi ponovni uporabi, načinu predelave, popravilu, nadgradnji in podaljšanju življenja, je smisel delovanja Smetumet.

Ko stvar enkrat postane smet, iz nje naredimo glamurozen izdelek. Paša za oči, a-ha moment ali nasmešek tistega, ki jo prime v roke. Modni dodatek, nova funkcija, provokacija, izvirno darilo. Stališče.

Smetumet so izdelki, delavnice in družbene aktivnosti, ki nastajajo iz smeti zaradi smeti. Z igrivo reciklažo in edinstvenim dizajnom.

 

 

Verjamemo v MANIFEST 1. KROŽENJE: Materiali, predmeti in ideje naj krožijo. 2. RAZSMETENJE: Smeti so slepa pega sodobnega načina življenja in prav zato je potrebno iskati odgovorne rešitve za manj smeti in vključevanje neizogibnih smeti nazaj v obtok. 3. REDEFINICIJA ŽELJE: Idejo želje, ki je produkt kapitalistične potrošniške ideologije, vzpostavimo na pristnejših temeljih. 4. NAREDI SAM/A: Ko nekaj potrebuješ, preveri, ali to lahko narediš sam. Če se nekaj pokvari, ugotovi, če lahko popraviš. Če nečesa ne rabiš, to predelaj ali uporabi na drug način. 5. TRENUTEK ZA SPREMEMBO: Je. Zdaj. Ni pomembno, ali je sprememba majhna ali velika, osebna ali sistemska. Če je na bolje, je prava. 6. TRAJNOSTNOST: Smo del rešitve, ki je prijazna do ljudi in narave. 7. KREATIVA: Smetumet recept: Vzameš kup smeti, dodaš nekaj, kar “se ne da”, pomešaš s ščepcem igrivosti, mariniraš v skupku rokodelstva in tehnologije, vržeš v kotel domišljije. Serviraš z družbenim učinkom. 8. POČASNOST: Pozdravljamo gibanje počasnosti (slow movement). Manj hitre hrane in hitre mode, več stvari, ki res štejejo. Počasi je lahko bolje. 9. SKUPAJ: Dobra stvar, ki jo lahko narediš sam, je še mnogo boljša, če jo narediš družno. Gradimo skupnost.

 

V vsakdanjem življenju predlagamo:

– podporo lokalnim proizvajalcem in pridelovalcem – uporabo ekoloških in trajnostnih izdelkov – uporabo izdelkov in storitev pravične trgovine in socialnih podjetij – samooskrbo v čim večji meri – uporabo sistemov ponovnega polnjenja – odpoved predmetom za enkratno uporabo – izbiro izdelkov z manj ali brez embalaže – nakup kvalitetnejših izdelkov, ki trajajo dlje – podarjanje, souporabo, prodajo ali menjavo že rabljenih predmetov – sortiranje odpadkov in odlaganje v primerne zabojnike zbiranje želenih smeti za Smetumet – radovednost pri iskanju novih rešitev – karkoli s prijatelji

 

Medijske objave:

screenshot-2019-02-22-at-11-57-39reference-smetumet-2018

screen-shot-2018-03-14-at-12-11-02-copy-edit      reference-smetumet-2017

2016-reference-1b      reference-smetumet-2016

V okviru javnega razpisa Mentorske sheme za socialna podjetja v Smetumet socialnem podjetju izvajamo operacijo Mentorstvo za razvoj in prodajo B2B storitve. Namen operacije je razširiti delovanje socialnega podjetja iz prodaje produktov tudi v prodajo B2B storitev. Glavni cilj mentorskega načrta v sklopu operacije Mentorstvo za razvoj in prodajo B2B storitve je razviti novo B2B storitev, zanjo pripraviti prodajno strategijo in se usposobiti na področju prodajnih kompetenc za prodajo B2B storitev. 
Operavcijo delno financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.