pREobleka postavlja pod drobnogled tekstilno industrijo, išče in ponuja alternativo potrošniški maniji in se postavlja po robu brezdušnim stalno menjajočim modnim zapovedim, mega korporacijam ter ekološko – etično sporni tekstilni proizvodnji.

izobraževalno – ekološko – etično – oblikovalski projekt
kroženje rabljenih oblačil / delavnice izdelave in predelave oblačil / izobraževanja / modne revije / razstave

Sinergija področij delovanja:

EKOLOGIJA IN ETIKA – (osvetlitev posledic sodobnega načina oblačenja)

Projekt želi vsesplošno ozavestiti čim širšo publiko o problematiki sporne tekstilne industrije na globalni ravni. Projekt preko dogodkov in produktov opozarja na uporabo veliko vode in pesticidov pri vzgoji bombaža, kemikalij pri barvanju in obdelovanju tekstila, onesnaževanje z dolgimi transporti oblačil, dolgotrajno razgradnjo umetnih tekstilij, posledice kemičnih čistilnic ter uporabe klasičnih pralnih sredstev…, na etično problematiko nehumanih pogojev za delavce, razširjeno uporabo otroškega dela, vpliv velikih korporacij, ki obvladujejo modne smernice ter tekstilno industrijo ter na socialni fenomen brezbrižnega sodobnega potrošnika.

IZOBRAŽEVANJE – (delavnice, predavanja, okrogle mize)

Iščemo in raziskujemo lokalne alternativne možnosti, ki prispevajo k rešitvi očitnih problemov sodobnega načina življenja. Posamezniku želimo približati preprostost ponovne uporabe odsluženih oblačil in razbiti predsodke do rabljenega ter odpadnega (smeti na splošno), spodbuditi lokalno kroženje, izmenjavo in reciklažo / predelavo tekstila.

OBLIKOVANJE – (predelava odrabljenih oblačil, ustvarjanje novih trendov)

Zbrana odrabljena oblačila predelujemo v unikatne in samosvoje kreacije. S tem dodajamo estetsko in uporabno vrednost izdelkom in materialom, ki so označeni kot neuporabni. Skrbimo za oživitev in pretok zamirajočega znanja o lokalni, ročni izdelavi tekstilnih kosov in o obrtnih tehnikah šivanja in drugih ročnih del. Skozi reciklažo in kreativen proces starih oblačil želimo, da oblačenje postane umetnost in da umetnost objame ekologijo ter da se združita tradicija in sodobnost. 

5.8.2015